Termobyxor är ett av de viktigaste plaggen när barnet ska ut och leka. De håller barnen varma och torra under lek och aktiviteter utomhus. Här är några viktiga aspekter att tänka på när du väljer modell för ditt barn.

Material och isolering

Prioritera värme om ditt barn fryser lätt. De flesta termobyxor är tillverkade av syntetiska material som nylon eller polyester, vilket är slitstarkt och vattenavvisande. Men är det värme som prioriteras bör det isolerande materialet kontrolleras. 

Några vanliga isoleringsmaterial är fleece, syntetiska fibrer som Thinsulate, eller naturligt dun. Fleece är mjukt och bra för lättare kyla, medan syntetiska fibrer och dun ger bättre värme i kallare förhållanden.

Vattentäthet  

Ska barnet främst åka skidor i byxorna? Eller krypa omkring i snö och slask? Kravet på vattentäthet blir avgörande utifrån aktivitet. På de flesta modeller anges vattentätheten i “vattenpelare” eller liknande. Jämför detta om tätheten är extra viktigt. 

Andningsförmåga

En stor skillnad på de billigaste termobyxorna, och de lite dyrare, är dess andningsförmåga. Om denna förmåga inte alls finns kommer barnet bli mycket varm om benen, svettas och sedan frysa. Andningsförmågan är alltså extra viktigt för barn som lätt blir varm vid aktivitet. 

Storlek och passform

Termobyxor bör sitta bekvämt utan att vara för åtsittande eller för lösa. Det är viktigt att det finns utrymme för lager av kläder under, men de bör inte vara så stora att de begränsar rörelsefriheten. Många har justerbara midjor eller bältesöglor för en mer anpassningsbar passform.

Funktioner

Några funktioner som kan vara bra att kolla på är:

  • Hängslen – Håller byxorna på rätt plats bättre än utan hängsen. 
  • Förstärkta knän – För de barn som kryper mycket på knän. 
  • Reflex – Detaljer i reflexerande material. 
  • Fickor – Hur många fickor önskas och var de ska sitta?

Kostnad och budget

Priset på termobyxor varierar beroende på märke, material och funktioner. Det kan vara värt att investera i ett dyrare par om de används frekvent eller i extremt kalla förhållanden. Det finns dock också prisvärda alternativ som erbjuder bra skydd och hållbarhet.

Se på tester

Läs gärna olika tester på termobyxor för att se fördelar och nackdelar med de olika modellerna. Kom däremot ihåg att de som utses till “Bäst i Test” inte nödvändigt måste vara bäst för ditt barn. Allt beror på vilka funktioner som önskas och hur de förväntas användas. 

Kategorier: Barnkläder

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *