Att förbereda sig för Högskoleprovet är en utmaning i sig, och när man har barn att ta hand om blir det ännu mer komplicerat. Men det är inte omöjligt. I den här texten följer några tips för att balansera studier och familjeliv.


Tidsplanering

Skapa en studieplan

Det första steget är att skapa en realistisk och genomförbar studieplan. Ta hänsyn till ditt barns schema och försök att hitta tider då du kan fokusera på studierna.

Använd ”dötid” effektivt

Tillvaron som förälder är ofta fylld med ”dötid” – korta perioder då barnet är upptaget med en aktivitet. Använd dessa stunder för att repetera eller göra korta övningar.

Studiematerial

Välj rätt material

Det finns en mängd olika studiematerial för Högskoleprovet. Välj de som passar dig bäst och som du kan arbeta med i korta sessioner.

Digitala resurser

Det finns många appar och online-resurser som är utformade för att hjälpa dig att förbereda dig för provet. Dessa kan vara särskilt användbara eftersom du kan använda dem när du är på språng.

Barnens delaktighet

Förklara situationen

Beroende på barnets ålder kan det vara bra att förklara varför du behöver studera och hur det kommer att gynna familjen i det långa loppet.

Skapa en studiemiljö

Om möjligt, skapa en lugn studiemiljö hemma där både du och ditt barn kan fokusera på era respektive uppgifter.

Ta hand om dig själv

Sätt realistiska mål

Det är viktigt att sätta realistiska mål och att inte vara för hård mot dig själv. Balansen mellan familj och studier är svår, men inte omöjlig.

Ta pauser

Glöm inte att ta regelbundna pauser och spendera kvalitetstid med din familj. Detta kommer inte bara att gynna dig mentalt, utan också stärka familjebanden.

Digitala verktyg

Ett verktyg som har hjälp oss som driver bloggen är Hpguiden.se. Här finns både en gratisversion och en VIP-version för att få tillgång till ännu fler uppgifter och hjälpmedel. Hpguiden kan varmt rekommenderas, inte minst när det gäller matten. Här får man en tydlig överblick över vad som krävs för att ta sig HP.

 

De olika delarna

För att klara Högskoleprovet med framgång är det viktigt att förstå dess olika delar och hur man bäst förbereder sig för var och en av dem. Här är en mer detaljerad genomgång.

Kvantitativa delar

Matematisk problemlösning

För denna del är det viktigt att repetera grundläggande matematiska koncept och att öva på att lösa problem snabbt. Använd tidigare prov och övningsböcker för att få en känsla för frågetyperna.

Tips: Snabbhuvudräkning

Öva på att räkna i huvudet för att spara tid. Det finns flera appar och online-verktyg som kan hjälpa dig att bli snabbare på mental aritmetik.

Diagram, tabeller och scheman

För att klara denna del bör du öva på att snabbt tolka och dra slutsatser från olika typer av datarepresentationer.

Tips: Öva på att jämföra data

Ta några minuter varje dag för att titta på diagram och tabeller i nyheter eller vetenskapliga artiklar och försök att förstå vad de visar.

Verbala delar

Läsning och förståelse

Läs en mängd olika texter, från nyhetsartiklar till vetenskapliga rapporter, för att förbättra din läsförståelse och ditt ordförråd.

Tips: Sammanfatta texter

Efter att du har läst en text, försök att sammanfatta den i egna ord. Detta hjälper dig att förstå textens huvudpunkter och struktur.

Ord och begrepp

Denna del testar ditt ordförråd och din förmåga att förstå komplexa begrepp. Flashcards och ordböcker kan vara användbara verktyg för att utöka ditt ordförråd.

Tips: Använd nya ord i vardagen

Försök att använda nya ord och uttryck i din dagliga kommunikation. Detta hjälper dig att komma ihåg dem bättre.

 

 

Kategorier: Övrigt

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *