Flygresor med barn kan vara utmanande, men med rätt förberedelser och strategier kan det bli en angenäm upplevelse för hela familjen. Här presenteras fem tips för att göra flygresan smidigare för barn, inklusive en unik hands-on upplevelse för att hantera flygrädsla.

Förbered barnen på vad som väntar

Det är viktigt att förbereda barnen på flygresan. Förklara processen, vad som kommer att hända under start, flygning och landning. Använda barnvänliga böcker eller videor som förklarar flygning kan vara till hjälp. Genom att ge barnen en klar förståelse av vad som väntar, kan du minska deras oro och göra dem mer bekväma med hela upplevelsen.

Packa sysselsättningsmaterial

Långa flygresor kan vara tråkiga för barn. Se till att packa böcker, spel, målarböcker, eller en surfplatta med nedladdade filmer eller spel. Detta hjälper till att hålla barnen underhållna och distraherade under flygresan.

Komfort och behov

Ta med komfortföremål som gosedjur eller en favoritfilt som kan ge trygghet. Glöm inte att packa extra kläder, snacks och drycker. Att ha tillgång till dessa saker kan göra en stor skillnad, särskilt på långdistansflyg.

Ta regelbundna pauser

På längre flygresor, se till att ta regelbundna pauser för att sträcka på benen. Detta är viktigt för att undvika restlessness och hålla barnen aktiverade. Gå en runda i gången eller stå upp vid sittplatsen för en kort stund.

Hands-on flygupplevelse för att bekämpa flygrädsla

För barn som är äldre och har flygrädsla, kan en hands-on upplevelse där de får prova på att flyga flygplan med copilot vara till hjälp. Denna upplevelse, ofta erbjuden av flygskolor eller specialprogram, låter barnet sitta i cockpit under övervakning av en erfaren pilot. Genom att aktivt delta och förstå hur ett plan styrs, kan barnet få en bättre förståelse och känsla av kontroll, vilket kan minska flygrädslan avsevärt.

 

Prata om resan och känslor

Innan resan är det viktigt att prata med barnet om deras känslor inför flygresan. Detta ger en möjlighet att adressera eventuella farhågor eller missuppfattningar. Att lyssna på och bekräfta barnets känslor kan göra dem mer trygga. Om barnet är oroligt, diskutera vad som oroar dem och ge realistiska förväntningar. Det kan också vara hjälpsamt att dela egna positiva flygupplevelser och betona spännande aspekter av resan, som att besöka nya platser eller träffa familj och vänner.

Positiv inställning

Att ha en positiv inställning inför och under flygresan är avgörande. Barn tar ofta efter vuxnas beteende, så att visa entusiasm och lugn kan smitta av sig. Betona de roliga och spännande delarna av resan och undvik att visa egen oro eller negativa känslor kring flygning.

Anpassa resplanen

Försök att boka flyg som sammanfaller med barnets sov- eller vilotider. Flyg under natten eller tidigt på morgonen kan underlätta för barn att sova större delen av resan, vilket gör resan mindre stressig för både barnet och föräldern.

Använda barnvänliga hörlurar

Barnvänliga hörlurar kan vara ett utmärkt sätt att hålla barnen underhållna under flygresan. Dessa hörlurar är ofta bekvämare för små öron och har begränsad volym för att skydda barnets hörsel.

Välj rätt platser

Om möjligt, välj platser med extra benutrymme eller i närheten av toaletten för enklare tillgång. Platser vid fönstret kan också vara underhållande för barn, då de kan titta ut och se världen från ovan.

Engagera barnen i resplaneringen

Inkludera barnen i resplaneringen genom att låta dem välja några aktiviteter eller saker de vill ha med på flygningen. Detta kan öka deras förväntan och göra dem mer delaktiga i resan.

Ha tålamod och flexibilitet

Att resa med barn kräver tålamod och flexibilitet. Förvänta dig det oväntade och ha en plan B för situationer som kan uppstå. Att behålla lugnet och vara flexibel kan hjälpa till att minska stressen för både dig och ditt barn. Att undvika det som skrämmer en är naturligt – men det kan också leda till att man missar roliga saker i livet.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *