Både barn och vuxna mår bra av träning. Fysisk aktivitet redan i tidig ålder kan ge positiva hälsoeffekter för resten av livet. En aktiv livsstil som barn kan lägga en grund för en bra hälsa som vuxen. Rätt träning kan öka barnets motorik, rörelseförmåga och stärka skelettet. Här kan du läsa mer om de bästa träningsformerna för barn i olika åldrar.

Vad säger rekommendationerna?

Sedan 2016 är den svenska rekommendationen att barn röra på sig tidigt. Redan från sex års ålder rekommenderas 60 minuter fysisk aktivitet om dagen. Även yngre barn mår bra av daglig rörlighet och därför är det viktigt att uppmuntra alla barns naturliga rörelseglädje.

Världshälsoorganisationen, WHO, har även tagit fram rekommendationer för yngre barn. WHO rekommenderar följande per dag:

  • Barn under 1 år: minst 30 minuter av fysisk aktivitet
  • Barn mellan 1–2 år: minst 180 minuter fysisk aktivitet
  • Barn mellan 3–4 år: minst 180 minuter fysisk aktivitet, varav 60 minuter av dessa bör vara av måttlig till hög intensitet.

Träningsformer för barn i olika åldrar

Alla barn mår bra av rörelse och aktivitet, men olika träningsformer passar för olika åldrar.

0 till 3 år

Riktigt små barn är nyfikna och tycker om att leka. Normal lek där barnet räcker för att ge barnet fysisk aktivitet.

3 till 6 år

Barn i förskoleåldern klarar av grundläggande rörelser som att hoppa, springa och balansera.Vid den här åldern är de dock oftast för små för organiserad sport eftersom de har svårt att koncentrera sig. Den bästa träningsformen är istället lekar som inkluderar hopp, kasta och fånga föremål samt stafetter. Även cykling och simning passar bra i den här åldern.

6 till 9 år

Vid den här åldern har barnet sina grundläggande motoriska färdigheter och är redo för organiserade träningsformer, exempelvis fotboll, tennis, gymnastik, kampsport och liknande sporter.

9 till 12 år

Vid den här åldern har barnet en hög lärandenivå och är mottaglig för strategier och taktik. Många olika träningsformer passar den här åldern. Vilket som är bäst för just ditt barn beror på intresse och motivation .

Kategorier: Uncategorized

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *